неділю, 12 березня 2023 р.

ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ : віртуальний перегляд


"Людина яка змінила світогляд людства на своє існування…"

(до 160-річчя від дня народження Володимира Вернадського"


         "Ви знаєте, як мені дорога Україна

 і як глибоко українське відродження проникає

 в мій національний і власний світогляд… 

Я вірю в майбутнє…"

З щоденника Володимира Вернадського

    12 березня 1863 року народився Володимир Іванович Вернадський - славетний син українського народу, вчений-енциклопедист, видатний мислитель сучасності. Ім'я цієї людини зіркою першої величини сяє на світовому небосхилі науки. Заслуги Вернадського перед Україною і всім світом важко перелічити. Вернадський - основоположник багатьох нових наук, творець революційного вчення про біосферу і ноосферу, організатор і перший президент Національної академії наук України. Впродовж багатьох років життя він був флагманом науки, своїм могутнім інтелектом прокладав нові магістральні шляхи пізнання Всесвіту і законів розвитку цивілізації.

   У 1918 році за сприяння Гетьмана Павла Скоропадського Володимир Вернадський створив Українську академію наук, став її першим президентом, працював над формуванням національної бібліотеки. Робив усе можливе, щоб відроджувати українську мову і культуру. Адже завжди називав себе українцем і рідною мовою вважав саме українську.

     По собі академік Вернадський лишив понад 400 опублікованих праць. Низка його робіт побачили світ лише через багато років після смерті. Ще сотні праць академіка зберігаються в рукописних фондах і чекають на видання. Його праці мають неоціненне світоглядне значення, оскільки доповнюють такі фундаментальні поняття науки і філософії, як матерія, енергія, простір, час та Всесвіт.

    З нагоди відзначення 160-річниці від дня народження Володимира Вернадського  Торчинською публічною бібліотекою підготовлено віртуальний перегляд видань з фондів  книгозбірні, в яких розкривається історія життя та багатогранна діяльність  видатного українського вченого.






Немає коментарів:

Дописати коментар