неділю, 26 березня 2023 р.

27 березня – Міжнародний день театру


Театр – частина художньої культури суспільства,

 в ньому,  як в краплині  відображено увесь великий світ.

Театр – фабрика емоцій. Гра акторів на сцені змушує глядача

 плакати чи сміятися, дивуватися, любити чи ненавидіти,

аплодувати. У театрі ніхто не залишається байдужим.

 Театр – це завжди атмосфера свята, духовності,

високої культури.

  Театр, театральне мистецтво, багато століть для людства котре вже має у 21 столітті телебачення, Інтернет, 3-Д, є незмінно улюбленим, особливим, часом загадковим видом мистецтва, без якого ми не уявляємо свого життя.

Слово «театр» походить від давньогрецького слова theatron (θέατρον), що означає «місце, де дивляться».

Згадка про перший театральний досвід датується 2500 роком до нашої ери. Перша театральна гра відбулася в Єгипті. У давній Греції театр став формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також інших театральних форм. В X столітті з’являються зачатки Європейського театру.

 В Україні театральне мистецтво бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях і обрядах. Починаючи із ХІ століття відомі театральні вистави слов’янських скоморохів. В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески ХІ століття Софійського собору в Києві. Перші зразки драми прилюдно виголошувалися учнями київських Братської та Лаврської шкіл (XVI-XVII століття). У XVII-XVIII столітті широкого розмаху набули вертепи – мандрівні театри маріонеток, які виконували різдвяні драми та соціально-побутові інтермедії. У 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові, в колишньому костелі єзуїтів. У Києві перший стаціонарний театр з’явився у 1806 р., в Одесі – в 1809 р., в Полтаві – в 1810 р.

Усім відомий вислів Уільяма Шекспіра – «Весь світ – театр, а люди у ньому – актори...» коротко і як найповніше характеризує зв’язок театр з реальним життям. Міжнародний день театру – є справжнім святом не тільки для акторів сцени, але й для мільйонів глядачів.

Напередодні Міжнародного дня театру у Торчинській публічній бібліотеці підготовлено книжкову виставку «… І відкривається завіса…». Експозиція містить книги з історії розвитку театрального мистецтва, відомості про найвидатніших корифеїв театральної сцени та літературу про різноманітні театри світу. Також читач знайде біографії відомих вітчизняних артистів, які зробили вагомий внесок в театральне мистецтво України.

Всіх бажаючих запрошуємо до Торчинської публічної бібліотеки, в фондах якої є достатня кількість літератури з театрального мистецтва.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар