четвер, 9 березня 2023 р.

Тарас Шевченко – символ незламності України

«Шевченко був лідером, він мав колосальну внутрішню силу. І якщо промовами Черчилля захоплюється світ, то не менше світ захоплюється й поезією Шевченка. Це своєрідні політичні й духовні маніфести. Шевченко – наш неофіційний духовний лідер. І це назавжди. Його сила, погляди, волелюбний дух, нескореність, єдність, наче геном у крові всіх українців. Він заклав це, а ми передаємо з покоління в покоління».

                                                                                            Оксана Данильченко - шевченкознавиця

         9 березня 2023 року минає 209-а річниця з дня народження українського письменника, класика української літератури, художника Тараса Шевченка. Сьогодні, під час війни, особливо відчувається дух батька Української нації. Чому Тарас Шевченко є символом українського народу, яку духовну основу він створив для боротьби проти поневолення російською імперією? Та як з початком повномасштабного вторгнення росії до України Шевченкове слово піднімає  український дух та волю до спротиву, мобілізації  українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом. Про це йшла мова на круглому столі «Тарас Шевченко – символ незламності України», організованого Торчинською публічною бібліотекою.

       

       Читаючи сьогодні Шевченка, ми розуміємо, що багато його творів були пророчими. «Нема на світі України, немає другого Дніпра» – тепер не просто завчені рядки зі шкільної програми, а текст, який набуває сакрального значення. І сьогодні ми  захищаємося й  перемагаємо, маючи за зброю могутні Тарасові слова: “І вражою злою кров’ю волю окропіте!..” Вірмо, що “на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі…”.


         У читальній залі нашої книгозбірні розгорнуто книжкову виставку-персоналію «Вічний як народ», присвячену Дню народження Тараса Григоровича Шевченка. 
На абонементі книгозбірні зібрані найновіші видання про життєвий шлях Кобзаря.            
 Усі бажаючі мають змогу переглянути книги, завітавши до бібліотеки.







 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар