неділю, 2 квітня 2023 р.

«Так звучить душа України, так співає сама Україна ..» (до 70-річчя від Дня народження Квітки Цісик)


Вона цвіте у пісні невмирущій,

І цвіт у пам'яті людській навік воскрес.

Вона співа, і спів той всюдисущий

З грудей, мов птаха, рветься до небес.

Вона із роду дів - провидиць віщих,

Мов ружа, і небесна, і земна.

Ім'я цієї квітки - Квітка Цісик.

Та жаль, назавжди зірвана вона.

 Галина Фітель "Чарівна Квітка"



       4 квітня будемо відзначати 70-річчя від Дня народження КВІТКИ ЦІСИК, американської співачки українського походження, пісні якої чув кожен із нас.


Квітка Цісик
(1953 - 1998) народилася у Нью-Йорку в родині українських емігрантів, які виїхали зі Львова у 1944 році. Батько Квітки був відомим музикантом, тож обидві його доньки (у Квітки була старша сестра Марія) успадкували любов до музики. З дитинства Квітка навчалася грі на скрипці, гарно співала. В 1974 році закінчила консерваторію в Нью-Йорку. Під час навчання взяла собі псевдонім Кейсі від ініціалів К.С.

Кейсі виконувала джинґли, була бек-вокалісткою у Боба Джеймса, Роберта Флека, Майкла Джексона та інших американських виконавців. У 1977 р. вона зіграла епізодичну роль у комедійній мелодрамі «Ти світло мого життя» та виконала всі пісні головної героїні в ньому.  Фільм отримав премії «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також був номінований на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року» за головну пісню, виконану українкою. Проте про участь Квітки Цісик у записі пісень для фільму було "забуто" через її конфлікт з режисером.


10 років Квітка Цісик була "голосом" автомобільної компанії Ford. Крім того, озвучувала рекламу інших великих корпорацій Америки.

Однак ми її знаємо та цінуємо насамперед за її записи українських пісень, які у її виконанні отримали нове життя. Мелодика української пісні, чудова американська якість оранжування і майстерність виконавиці, щирість і любов, з якими Квітка співала кожну з них, а також її акцент зробили ці пісні неповторними і незабутніми. З допомогою своєї родини вона записала два україномовних альбоми: «Пісні України» (1980) та «Два кольори» (1989). Після поїздки на батьківщину у 1983 р. в її репертуарі з’явилися пісні Володимира Івасюка.

Найдорожча у США виконавиця рекламних роликів (концерн "Форд Моторс" дарував Їй автомобілі), володарка премії "Оскар" за "найкращу пісню в кіно" здійснила мрію свого життя: записала два альбоми українських пісень "Пісні з України" та "Два кольори".

Донька українських емігрантів в Америці Вона любила Україну всією душею. В єдиному відеоінтерв’ю українською, яку записав на той час керівник музичного ансамблю "Червона рута" Олександр Горностай, Вона зазначила, що знала багато виконань українського фолку в США, однак — жодного з хорошим технічним рівнем. Тому на своїх музичних альбомах Співачка коштів не економила — заплатила (попри їхню некомерційність) із власного гаманця близько 200 тисяч доларів.

Їй акомпанували найкращі музиканти Нью-Йорка. Так розпочиналась в Америці історія української пісні!

Однак головна цінність подарунку Квітки Цісик не в "техніці", а передусім у феномені відгуку на Її пісні українців. У дивний спосіб американка, яка лише один раз була на українській землі (у колишньому Союзі Її творчість заборонили через стрілецькі пісні в репертуарі), змогла так доторкнутися до струн душі народу, що ми одразу ж упізнаємо в ній ... нашу, рідну.

Багатство світла, простору й щедрість творчості Квітки Цісик — неперевершені! Вона казала: "Я хочу вплести свій голос у розшарпане полотно українства". І ці Її слова стали пророчими. 

Торчинська публічна бібліотека запрошує шанувальників вокального таланту неймовірної виконавиці українських пісень відвідати виставку-персоналію , присвячену внеску в українську культуру Квітки Цісик.




Немає коментарів:

Дописати коментар