пʼятницю, 3 липня 2015 р.

«Берестецька битва: героїзм і жертовність 1651 року»

«Згадайте предків своїх,
щоб історія перед вами не згасла»
О.Кобилянська 
Краєзнавство є одним з провідних напрямків діяльності бібліотек . Це безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь, всього найкращого, що в сфері матеріальної і духовної культури витримало випробування часом. Воно є своєрідним містком, який поєднує покоління минулі з поколіннями сьогоднішніми й прийдешніми. Сьогодні, в такий складний для України час, значно підвищився інтерес  читачів до історичного минулого нашої держави. Значну роль в цьому відіграє бібліотечне краєзнавство. Саме з метою зацікавлення юних користувачів бібліотеки  до вивчення історії та традицій рідного краю, виховання в них почуття національної гідності та патріотизму, знанню вітчизняної історії та
літератури, другий рік поспіль, бібліотека спільно з Торчинським народним історичним музеєм організовує заходи по змістовному проведенню літніх канікул дітьми селища, підготувавши цикл заходів «Цей день в історії України», що базуються  на краєзнавчих матеріалах бібліотеки та експозицій музею.
Нещодавно,  юні  відвідувачі бібліотеки зібрались на чергову зустріч, присвячену вшануванню пам’яті українських козаків і селян – героїв битви під Берестечком.
Директор музею Олександр Мельник  ознайомив школярів з  експозицією музею, присвячену цій даті. Розповів про ті оригінальні  речі, що зберігаються в музеї, які в червневі – липневі дні 1651 року в останнє тримали в руках козаки та повстанці  захищаючи українську державність.
Завідувач бібліотеки Оксана Мельничук  зазначила, що БЕРЕСТЕЦЬКА БИТВА 1651 — одна з найславетніших та  найтрагічніших сторінок історії Визвольної війни. Приклад самозреченої боротьби за свободу й незалежність. Це символ прагнення українців до сильної, гордої та могутньої держави, якої б боялися вороги і до якої б з повагою ставилися сусіди. Тоді вдалося долучити до боротьби селян і створити потужну визвольну армію. У цій війні українців підтримали союзники, що свідчило про успіхи в зовнішній політиці та вмілу дипломатію. Українці зазнали великих втрат, але зуміли зберегти свої позиції. Вперше про героїзм козаків та право українців на свою державу заговорили в Європі та в усьому світі.
Присутні мали змогу ознайомитися із літературою, в якій розповідається про Берестецьку битву та переглянути відео-ролик про хід проведення битви.


1 коментар:

  1. Карти Берестецької битви від авторів фільму "Берестечко. Битва за Україну" (частина 1).
    Скачати карти можна тут (натиснувши на номер карти) - https://uamodna.com/articles/berestecjko-mizocjka-bytva-karty-velykogo-protystoyannya/
    Передрук карт вільний.

    ВідповістиВидалити