суботу, 20 червня 2015 р.

«22 червня 1941 року. У цей день почалася війна. Пам’ятаймо!»


Все починалося з грому небесного,
Такого жорстокого, такого нечесного.
Із ненависного, злісного грому,
Який на світанку вигнав із дому...
 
А небо світле закрили чорні хрести!
Господи! Боже! Якщо ти є, захисти!..
Крізь руки у двір гусенята малі...
І кров на травиці... І кров на землі...

І шипить у ставку гаряче залізо,
І полум'я дике шугає над лісом...
І мама мовчазно-бліді, мов стіна...
І тато поволеньки кажуть: «Війна...»
Олекса Роздольський
22 червня 1941 року –  день початку війни. Ця трагічна сторінка в історії України увійшла у життя мільйонів українців. Цей день нагадує нам про незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть і руйнацію.

    На передодні  Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні, який відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року №1245/2000 щороку в нашій державі відзначається 22 червня,  бібліотекою було організовано ряд заходів по вшануванню усіх тих, хто в червні 1941 року піднявся на священний бій з фашистами.
В бібліотеці розгорнуто  перегляд літератури «В огні палала рідна Україна», що діє в читальному залі бібліотеки. На ньому представлено багато цікавих матеріалів, книг, публіцистичних роздумів, фотоальбомів. Зокрема, такі видання як «Україна у полум’ї війни. 1941-1945», «України в Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст.», збірник матеріалів Всеукраїнської наукової конференції «Друга світова війна і доля народів України», альманах «Пам'ять серця», фотоальбом «Миттєвості війни» та ін.
   Для юних відвідувачів Пункту вільного доступу до мережі Інтернет, що діє при бібліотеці,  було проведено інформаційну бесіду «22 червня 1941 року: плацдарм нашої пам’яті» та організовано екскурсію до Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового для ознайомлення з  тематичною  експозицією, присвячену цій даті.
Екскурсію  провів директор музею Олександр Мельник.

Немає коментарів:

Дописати коментар