пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Писанковий рай

Великдень - одне з найбільших й найшановніших християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа.
До свята готуються заздалегідь — печуть паски, роблять крашанки й писанки. В Україні  писанка  основна  прикраса Великодня.
Традиції розпису яєць сягають у глибоку давнину часів дохристиянства. Одна з таких легенд розповідає…Настала сувора зима. Але деякі птахи ще не встигли полетіти на південь, тому багато з них загинуло на лютому морозі. Люди, які поважали птахів, як Божих створінь, що приносять весну і тепло після холодної зими, забрали всіх їх додому, відігріли й утримували в домівках упродовж цілої зими. Згодом сонечко почало пригрівати сильніше, наближалася весна. Птахи вилетіли з людських домівок і полетіти в далину. Але згодом повернулися й усім принесли писанки і весну. З того часу і почали люди розмальовувати писанки.
Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці — зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя — дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок….  Про таїнство написання писанки, про її символіку, про традиції розписування яєць ви дізнаєтесь ознайомившись із переглядом літератури «Писанковий рай», розгорнутий на абонементі бібліотеки.
Також  ви матимете змогу переглянути  писанки, виготовлені відвідувачами бібліотеки, що прикрасили  «Великоднє деревце».
Запрошуємо до перегляду!
  Бажає усім миру, спокою, тепла та радості в душі, родинному колі.


«Христос Воскрес!» «Воістину Воскрес!»

Немає коментарів:

Дописати коментар