понеділок, 15 лютого 2016 р.

«Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо»


15 лютого відзначаємо одне з двадцяти християнських свят  – Стрітення Господнє. Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною. З давніх-давен Стрітення  чекали з особливим нетерпінням і урочисто відзначали, а тому приурочувалося до цього свята чимало звичаєвостей як церковних, так і побутово-господарських.

Напередодні цього свята в бібліотеці пройшла народознавча година «Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо». Гостями бібліотеки в цей день були діти клубу вихідного дня «Чомучки»,  що діє при бібліотеці-філії села Веселе (керівник Леся Читаєва).   
Завідувач бібліотеки Оксана Мельничук розповіла про цікавий звичай українських жінок  в цей день випікати «жайворонків», вирізати з паперу, ліпити з глини й тіста пташок, цілими сім’ями виходити за село в поле, високо підіймали над головою зроблених пташок та  закликати весну. Тому під час заходу бібліотекар Наталія Чечотка провела  майстер-клас по виготовленню журавликів із ниток «Журавлик – символ щастя», по завершенню якого діти вибігли на двір з пташками в руках, весело стрибаючи закликали весну:
«Пташок викликаю з теплого краю.
Летіть, соловейки, на нашу земельку!

Спішіть, ластівоньки, пасти коровоньки!»

Немає коментарів:

Дописати коментар