неділю, 22 листопада 2015 р.

"О прекрасна рідна мово - краю отчого краса"


 «Народ, що не усвiдомлює значення рiдноï мови  для свого вищого духовного життя i сам ïï покидає й вiдрiкається, виконує над собою самовбивство»
Павло Мовчан
Українська мова є духовною основою нашого народу, символом української нації та родоводу. Кожен народ, кожна нація шанує свою мову і стоїть на сторожі рідного слова – оберігає, збагачує, захищає їх.
З "Молитвою за рідну мову"
звертається Олександра Мельничук
У сузір’ї дат і подій, що утверджують нас як свідому націю та збагачують наше повсякденне життя, особливе місце належить Дню української писемності та мови, який українська громадськість відзначає щороку 9 листопада, у день пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.
Промова отця Степана
 В День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи. Всі вони присвячені темі писемності та грамотності. До  патріотично-виховних заходів, присвячених українській мові, приєднався і літературно-музичний вечір – «О прекрасна рідна мово, краю рідного краса!». Дійство, яке було організовано спільними силами бібліотеки та місцевого осередку громадської організації «Союз українок», лунало і жило у будинку культури селища Торчин  22 листопада 2015 року.
Привітання  зі святом від учнів 4-А класу
Вірш "Рідна мова" читає
Юлія Горошко
Розпочалося свято мови вітанням і промовою настоятеля місцевої парафії Першомученика й архідиякона Стефана протоієрея Степана Деленіва.
На сцені вихованці дитячого садка
Гумореску П. Глазового "Кухлик"
читає Сашко Голдованський
Тематичний і настроєвий спектр заходу був розмаїтим і багатогранним. Його наповнили хвилюванням і яскравими виступами місцеві самодіяльні митці. Наймолодші торчинці, вихованці дитячого садка  “Сонечко” приємно здивували присутніх артистичним декламуванням віршів та пісень про мову, про рідну неньку-Україну. Присутні аплодували школярам Каріні Карпук, Каріні Дужій, Олександру Голдованському, Юлії Горошко, Максиму Смалю, Людмилі Зінчук, Анні Супрунюк, Даринці Лавренюк, Олександрі Мельничук за майстерне декламували вірші українських  поетів, за виконання  українських пісень, гуморесок. Та найбільше оплесків отримали юні танцюристи за виконання музичної композиції «Моя Україна» (керівник гуртка – Надія Сахарук).
Виступає Василь Гей -
волинський поет, прозаїк, публіцист
Пісню "Мова колискова" співає
Марина Врублівська
На заході також виступив  волинський поет і прозаїк, Заслужений діяч мистецтв України Василь Гей, прочитавши  зворушливі  вірші  про мову  та  рідний край.
Пісню "Я- українка" виконує
Каріна Дужа
Співає Анна Супрунюк
Ліричні пісні прозвучали у виконанні  заслуженого працівника культури України, члена Національної Ліги композиторів України Ярослава Найди, Марина Врублівської, Наталії  Кобиць, обдарувавши  присутніх красою, багатством та неповторністю живого українського слова,  мелодійністю української пісні.

Ведучими вечора були завідувач бібліотеки Оксана Мельничук та голова осередку громадської організації Людмила Піхоцька.
Огляд виставки проводить Олександр Мельник
Прикрашала свято і збагачувала його друкованим українським словом  організована й представлена Торчинським народним історичним музеєм імені Григорія Гуртового книжково-ілюстративна виставка, присвячена до Дня української писемності та мови. Короткий огляд видань, зібраних на виставці, зробив директор музею Олександр Мельник. Він познайомив  присутніх з історією  виникнення  цього свята, з тернистими  шляхами становлення  української писемності  та українського літературного мовлення. Прочитав вислови  знаменитих  людей світу про красу  і  значимість  українського  слова.
На сцені Даринка Лавренюк
Вірш "Мова рідна" читає
Максимко Смаль
Завершилося дійство виступом селищного голови Юрія Кревського, який подякував організаторам та вручив діткам солодощі.

Цей мовознавчий захід був пройнятий національним колоритом, молодечим запалом та поетично-пісенним різнобарв’ям.
Юні танцюристи виконують
хореографічну композицію Моя Україна"
Захід зібрав повен зал
шанувальників рідного слова

Немає коментарів:

Дописати коментар