вівторок, 8 листопада 2022 р.

ПИСЬМЕННИК-ЮВІЛЯР : БОГДАН ЛЕПКИЙ

       

Торчинська публічна бібліотека пропонує вашій увазі ювілейну книжкову викладку літератури «Його ім`я горітиме, як полум`я», присвячену 150-річчю від дня народження видатного українського письменника й літературознавця, художника, видавця і педагога Богдана Лепкого.

        Запрошуємо усіх завітати у бібліотеку для ближчого знайомства із життєвим шляхом, літературним доробком та характеристикою творчості  письменника.

Коротка  біографія:

     Богдан Сильвестрович Лепкий народився 9 листопада 1872 р. в с. Крегулець на Тернопільщині. Навчався у Бережанській гімназії, потім - у Віденському, а згодом Львівському університетах. На ці роки припадає активна літературна діяльність Б. Лепкого: він пише поезії, оповідання, робить переклади, які з 1895 р.  публікує в часописах „Діло" та „Буковина".

       Після закінчення університету працює викладачем німецької та української мови й літератури у гімназії в Бережанах, а в 1899-1914 рр. - у Кракові. Тут він розгортає широку літературну діяльність, стає членом літературної організації „Молода Польща".

      Під час Першої світової війни письменник проводив культурно-освітню роботу в таборах полонених українців у Німеччині.

   З 1926 р. Б. Лепкий - викладач, а згодом і професор української літератури у Краківському університеті. Він є автором багатьох поетичних збірок („Стрічки", „Листки падуть", „Осінь", „На чужині" та ін.), зокрема й пісні „Чуєш, брате мій...", що стала реквіємом  полеглому у боротьбі за волю України січовому стрілецтву. Перу письменника належить чимало збірок оповідань та повістей: „Під тихий вечір", „Сотниківна", „Зірка", „Вадим", „Крутіж", велика історична повість „Мазепа", книги спогадів: „Казка мойого життя", „Крегулець", „До Зарваниці", „Бережани", „Три портрети. Франко - Стефаник - Оркан".

       Як літературознавець Лепкий пише ряд критичних праць, мистецтвознавчих, історико-літературних досліджень, зокрема „Нарис історії української літератури". Письменник підготував до видання повне зібрання творів Т. Шевченка та Марка Вовчка, а також переклав „Слово о полку Ігоревім" на українську і польську мови.

      І хоча багато років автор прожив у Кракові, його життя і творчість тісно пов'язані і з нашим краєм. Він неодноразово відпочивав на Гуцульщині: був у Розтоках, Ворохті, Яремчі, Нижньому Березові, жив у Черчі Рогатинського району, відвідував Станиславів, де вчителював у 2-й Станіславській гімназії його брат Микола Лепкий.

 

 









Немає коментарів:

Дописати коментар