Одним з головних свят, яке люблять зустрічати українці є – Великдень.
Великдень — день, у який християни
святкують Воскресіння Ісуса Христа. Це світле і добре свято несе з собою віру,
надію і любов. У 2018 році Пасха
припадає на 8 квітня. Збереглося
багато звичаїв та обрядів, щодо святкування Великодня. Один із них – звичай дарувати на свято
Пасхальні яйця. На Великдень прийнято фарбувати яйця різними
фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим
червоним яйцям.
В Україні існують такі
види великодніх яєць: крашанки, писанки, драпанки та крапанки.
А раніше яйця
фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви,
перев'язували нитками і варили. Виходили красиві «мармурові» яйця.
Для
драпанки краще брати яйця
коричневого відтінку. Спочатку яйця варять, а потім фарбують в темний колір,
потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом,
ножицями, товстої голкою.
Крапанки — від українського слова
«крапати», тобто покривати краплями.
Спочатку яйце фарбують одним кольором, а потім, коли воно висохне і
остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце
кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають в гарячу
воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце.
Писанка —
це майстерно розписані пасхальні яйця. У кожній області України був свій
характерний орнамент і колір. Для
малюнка писанки використовують елементи рослинного і тваринного світу,
геометричні фігури.
Кожен
колір візерунка захищався віском. Їх опускали в гарячу воду або підносили до
вогню. Віск плавиться, і народжувалася писанка. Українські
писанки – справжні твори народної
творчості.
Способи фарбування пасхальних яєць:
У цибульній шкарлупі:
Цибульна
шкарлупа — найвідоміший і доступний всім спосіб. Яйця можна окрасити в кольори
від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару.
Приготувати відвар з цибулевого лушпиння, дати йому настоятися та опустити яйця в настій, довести до кипіння і
варити протягом 10 хв., вийняти, остудити.
Соками різних плодів і овочів:
Для
цього способу потрібні вже варені яйця. Яйце натирають соком (буряковим,
морквяним, соком шпинату).
Кип'ятіння в фарбуючому відварі:
Покладіть
яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Додайте достатньо
фарби. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з фарбувальними добавками. Якщо хочете, щоб
вийшли блискучі яйця, опустіть їх в олію і потім гарненько протріть тканиною.
Натуральні барвники:
Світло-червоний – буряк або чорниця
Зелений– зелені яблука
Помаранчевий – цибуля
Світло-жовтий – морква
Жовтий – шкаралупа волоського горіха
Світло-зелений – листя
шпинату, кропиви
Синій – листя червоної капусти
Коричневий – кава.
У ці святкові Великодні дні запрошуємо вас до читальної зали на перегляд
книжково-ілюстративної виставки-інсталяції
«Котилася писаночка з гори на долину – прикотилася до нас на гостину» і
ви дізнаєтеся багато нового з символіки, кольорів, орнаментів та звичаїв,
пов’язаних з писанками, отримаєте багато позитивних емоцій від спілкування з
виданнями, представленими на експозиції.
Зі
святом! З Великоднем! Чекаємо на зустріч
з вами.
Христос
Воскрес! Воістину Воскрес!
Немає коментарів:
Дописати коментар