суботу, 26 липня 2014 р.

"ХРЕЩЕННЯ В НОВЕ ЖИТТЯ"


28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, український народ  відзначає  День Хрещення Київської Руси-України.
Християнство стало культуроутворюючим, смислоутворюючим елементом життя нашого народу. Воно зіграло виняткову роль в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі.
До відзначення цієї знаменної події, окрім інформування про причини та умови прийняття християнства нашими предками бібліотека спільно з Торчинським народним історичним музеєм  подбали  про розширення знань школярів про основи християнського віровчення, ознайомлення їх  з головними святинями краю, зі святими рідної землі: рівноапостольними князями Володимиром та Ольгою, святими мучениками Борисом та Глібом, святими Іллею Муромцем, лікарем-чорноризцем Агапітом  та запропонували  знайомство з  експозицію музею, присвячену цій події, з якою їх ознайомив директор музею Олександр Мельник.
Діти мали можливість переглянути зображення визначних культових споруд, ілюстрації з давньоруських рукописних книг. При проведенні екскурсії  використовувався краєзнавчий матеріал, що дав змогу школярам детальніше познайомитися зі своїм рідним краєм. Адже наш край – один із духовних центрів України.    
В бібліотеці організовано виставку літератури «Їх надихало Святе Слово» (про біблійні мотиви у творах української, світової літератури та мистецтва), з якою присутніх ознайомила завідувач бібліотеки Оксана Мельничук. Вона розповіла про особливості  розвитку освіти й писемності на Русі після прийняття християнства, про створення слов’янської азбуки, про святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, про роль книги, діяльність князя Ярослава Мудрого, про перші руські школи, а також детальніше ознайомила з відомим історичним джерелом тих часів, першим літописом, що дійшов до наших днів «Повістю минулих літ».
Після ознайомлення з виставкою літератури, відвідувачі мали змогу переглянути фільм «Сказання про Хрещення Русі» режисера Валерія Бабича, який демонструвався в пункті вільного доступу до мережі Інтернет, що діє при бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар