середу, 4 квітня 2018 р.

Етнографічний етюд «Котилася писаночка з гори на долину – прикотилася до нас на гостину»


     Одним з головних свят, яке люблять зустрічати українці є – Великдень.       Великдень — день, у який християни святкують Воскресіння Ісуса Христа.  Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов. У 2018 році Пасха припадає на 8 квітня. Збереглося багато звичаїв та обрядів,  щодо святкування Великодня. Один із них  – звичай дарувати на свято Пасхальні  яйця.   На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим червоним яйцям. 
      В Україні існують такі види великодніх яєць: крашанки, писанки, драпанки та крапанки.

   
Крашанки — від слова фарбувати. Фарбувати яйця можна по-різному. Одні господині варять яйця круто, а потім на 10-15 хвилин занурюють у розчин теплої води з харчовим барвником, який можна купити в магазині. Інші господині люблять фарбувати яйця у відварі цибулинної лушпайки. Для цього сирі яйця поміщають в каструлю з водою, додають цибулинні лушпайки і варять 15-20 хвилин, поки яєчка не отримають потрібний колір. 

А раніше яйця фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви, перев'язували нитками і варили. Виходили красиві «мармурові» яйця.

Для драпанки краще брати яйця коричневого відтінку. Спочатку яйця варять, а потім фарбують в темний колір, потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом, ножицями, товстої голкою.

    








Крапанки — від українського слова «крапати», тобто покривати краплями.  Спочатку яйце фарбують одним кольором, а потім, коли воно висохне і остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають в гарячу воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце.



Писанка — це майстерно розписані пасхальні яйця. У кожній області України був свій характерний орнамент і колір. Для малюнка писанки використовують елементи рослинного і тваринного світу, геометричні фігури.
Кожен колір візерунка захищався віском. Їх опускали в гарячу воду або підносили до вогню. Віск плавиться, і народжувалася писанка. Українські писанки  справжні твори народної творчості.


Способи фарбування пасхальних яєць:

У цибульній шкарлупі:
Цибульна шкарлупа — найвідоміший і доступний всім спосіб. Яйця можна окрасити в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару. Приготувати відвар з цибулевого лушпиння, дати йому настоятися та опустити яйця в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв., вийняти, остудити.

Соками різних плодів і овочів:
Для цього способу потрібні вже варені яйця. Яйце натирають соком (буряковим, морквяним, соком шпинату).

Кип'ятіння в фарбуючому відварі:
Покладіть яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Додайте достатньо фарби. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з фарбувальними добавками. Якщо хочете, щоб вийшли блискучі яйця, опустіть їх в олію і потім гарненько протріть тканиною.

Натуральні барвники:

Світло-червонийбуряк або чорниця
Зеленийзелені яблука
Помаранчевийцибуля
Світло-жовтий –  морква
Жовтийшкаралупа волоського горіха
Світло-зелений  – листя шпинату, кропиви
Синійлистя червоної капусти
Коричневийкава.
  
        У ці святкові Великодні дні запрошуємо вас до  читальної зали на перегляд книжково-ілюстративної виставки-інсталяції  «Котилася писаночка з гори на долину – прикотилася до нас на гостину» і ви  дізнаєтеся  багато нового з  символіки, кольорів, орнаментів та звичаїв, пов’язаних з писанками, отримаєте багато позитивних емоцій від спілкування з виданнями, представленими на експозиції.






Зі святом! З Великоднем!  Чекаємо на зустріч з вами.
Христос Воскрес!  Воістину Воскрес!


Немає коментарів:

Дописати коментар