суботу, 20 травня 2023 р.

Всесвітній день бджіл! Цікаві факти та книги, прислів’я та приказки про бджіл і мед!

 


Шановні користувачі! 

Сьогодні надзвичайно цікава дата - Всесвітній день бджіл.

Свято відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл. Крім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

Бджоли – маленькі комахи, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запильниках.

Бджоли відіграють важливу роль в харчуванні людини –  запилюють більшу частину плодоовочевих культур і сприяють збереженню біорізноманіття у природі.

 Однак, вчені спостерігають в різних регіонах світу тенденцію скорочення популяції бджіл. Серед основних причин вимирання бджіл – монокультури і використання пестицидів у сільському господарстві.

Ми підготували для Вас цікаві факти, приказки та прислів’я про бджіл та мед, а також бібліографічний огляд літератури :



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ ТА МЕД:

Бджоли – природжені математики. Коли вони починають будувати стільники, то завжди дотримуються точних розмірів.

Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.

Бджола, як і мураха, може переносити вагу, яка в кілька разів перевищує її власну масу.

У бджіл дуже розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.

Збираючи мед, одна бджолосім’я в стані пролетіти за день сумарну відстань, рівну довжині екватора.

До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано. Відбувається це тому, що під час роботи вони підкріплюють нектаром і свої сили.Простіше кажучи – частину з’їдають самі.

У бджіл є своя мова, якою вони спілкуються між собою. Це мова жестів, рухів тіла. Також вони виділяють спеціальні феромони.

Бджола старша за людину на 50 – 60 тисяч років. Ще первісна людина знала смак меду й уміло використовувала його у своїх цілях.

Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.

Віск, що виробляється бджолами, має різне призначення. Один використовується для захисту їхнього тіла від вологи, а інший – для будівництва вуликів.

Кількість мінеральних солей, що містяться в меді, майже така ж, як у сироватці крові людини.

Мед володіє прекрасними консервуючими властивостями. У ньому навіть при тривалому зберіганні краще, ніж у багатьох фруктах і овочах, зберігаються вітаміни.

Мед володіє прекрасним заспокійливим ефектом. Випитий увечері настій (три чайні ложечки меду на склянку теплої води) забезпечить спокійний і глибокий сон.

Мед лікує багато недуг. Наприклад, при гастриті й деяких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують щодня вранці натщесерце з’їдати ложечку меду.

Не можна класти мед у гарячий чай. Тим самим ви «вб’єте» всі його корисні властивості.

Найдорожчий мед видобувається в печері в долині Саікаір, що біля міста Артвин, на глибині 1800 метрів. Щоб купити 1 його кілограм, треба викласти з гаманця 6800 доларів США.


ПРИСЛІВ'Я ТА ПРИКАЗКИ ПРО БДЖІЛ ТА МЕД

 Одна бджола мало меду наносить.

 Мед їсти, – у вулик лізти!

 Будеш медом – злижуть, будеш гірким – заплюють.

 Вчи не мед їсти, а бджіл шанувати.

Бджола летить, де мед пахтить.

 Бджоли раді цвіту, люди раді меду.

 Як солодкий мед в глечику.

 На язиці – мед, а в сирцю – лід (нещира людина)

 Бджола – божамушка, а пасічник – божий чоловік.

 Уперше мед їдять з маковими коржиками, вдруге – з яблуками та грушами.

 Як тягли ведмедя до меду, то урвали вуха, а як від меду, то урвали хвоста.

 Терпи, козаче, горе – будеш пити мед.

 Вашими устами та мед пити.

Бджола мала, а й та працює.

 Як мед, то ще й ложкою.

З розумним говорити – що мед пити.

 Бика кличуть у гості не мед пити, а воду возити.

 На язику мед, та під язиком лід.

 Нероба, дармоїд – це трутень, що пожирає мед працьовитих бджіл.

 Хто не знає укусу бджіл, той не знає смаку меду.

КНИГИ ТА ЖУРНАЛИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ КРАЩЕ ЗРОЗУМІТИ ВСЕ 

ПРО БДЖІЛ, МЕД ТА ПАСІКУ, ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА


Данилюк, І

     Розведення й утримання бджіл. 1000 корисних порад  : довідник / І. Данилюк . – Київ : Кристал Бук, 2016. – 256 с.

 

У цьому довіднику висвітлюються різні аспекти ведення бджільницького господарства. Детально розповідається про виготовлення бджільницького інвентарю, облаштування пасіки, придбання пакетних бджіл, формування сильних бджолосімей. Окремі розділи присвячено селекції бджіл.




Корж, Валерій

Здоров'я нам бджола дарує / Валерій  Корж.-Київ. : Книгоноша,  2017.-176с.

У книзі "Здоров'я нам бджола дарує" автор розглядає всі відомі на сьогоднішній день продукти бджільництва. Останнім часом люди все частіше шукають альтернативні традиційні медицини, адже хімічні препарати хоч і допомагають лікувати безліч захворювань, але виявляють негативний вплив на інші життєво важливі системи організму. На жаль, ціни на аптечні засоби часто ростуть, що робить їх недоступним лікуванням для багатьох людей. Застосування продуктів бджільництва для загального оздоровлення організму, профілактики та полегшення перебігу захворювань та стає досить актуальним в наш час.



Метерлінк, Моріс

    Життя бджіл. Філософські есеї / Моріс Метерлінк. – Львів : Апріорі, 2019. – 240с.

"…Бджоли не відають, чи споживатимуть зібраний ними мед. Ми не знаємо, зі свого боку, хто використає духовну потугу, котрою ми збагачуємо світ. Як і бджоли, що перелітають з квітки на квітку за медом, якого забагато для особистих потреб і своїх дітей, так і нам треба переходити від реальності до реальності в пошуках усього, ладного живити загадкове полум’я духовної сфери людини. Отож, маємо бути готові зустріти будь-яке явище, переконані щодо виконання питомого завдання. Письменник звертався до філософії та естетики символізму, намагаючись пояснити життя і діяльність людини через аналогії,  взяті зі спостережень за природою.



      Продукти бджільництва і їх застосування \уклад.: С.І.Стегній, З.А.Городинська. – Київ: Вища школа, 1993. – 127 с.

Розповідається про переробку бджолами нектару в мед, сорти бджолиного меду, його хімічний склад, зберігання, розпізнавання фальсифікованого меду, використання меду в народній медицині, косметиці,  кулінарії.







Родіонов, В

    Якщо ви маєте бджіл / В. Родіонов, І. Шабаршов. – Київ : Урожай, 1991. – 222с.

Книга знайомить читачів із складним, але надзвичайно цікавим життям бджолиної сім'ї, з її інстинктами та змінами, що відбуваються в ній протягом року, специфікою роботи бджоляра на пасіці з урахуванням періодів розвитку сім'ї, погодних умов, наявності медоносної бази, лікувальною і харчовою цінністю продуктів бджільництва одержаних в процесі життєдіяльності бджіл.  Книга удостоєна бронзової медалі на XXIII Міжнародному конгресі по бджільництву.





Ульяніч М. Сучасна пасіка в павільйоні
/ Микола Ульяніч. – Київ : Редакція журналу «Український пасічник», 2001. – 134 с.

В книзі розглядаються найпрогресивніші методи пасічництва і фактори підвищення медопродуктивності бджолосімей, добре описані винаходи автора. В останній частині книги наведено результати спостережень за бджолами поза вуликом і пояснення результанів.





Дець Н. Як відрізнити справжній мед від підробленого / Ніна Дець // Будьмо Здорові. – 2008. – №12. – С.27.

Приймак Г. Мед. Властивості та використання / Григорій Приймак // Будьмо Здорові. – 2008. – №7. – С.29.

Приймак Г. Мед. Властивості та використання / Григорій Приймак // Будьмо Здорові. – 2008. – №10. – С.24-25.

Приймак Г. Ліки з вулика. Яку реакцію має натуральний мед / Григорій Приймак // Будьмо Здорові. – 2013. – №2. – С.26.

 

       Багато інформації друкувалося у журналі «Будьмо здорові» у  рубриці «Ліки із вулика», «Здоров’я на нашому столі», які є у нашій книгозбірні.

Цікавого та корисного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар