неділю, 27 листопада 2016 р.

«Хай палає Свіча пам’яті»


У День пам’яті жертв голодомору – 26 листопада, о 15.15 год. на центральній площі селища Торчин  відбулося віче-реквієм на вшанування пам’яті жертв голодоморів Україні. Розпочалося віче панахидою за жертвами голодоморів, яку  провів протоієрей УПЦКП Степан Деленів.
Історик, директор Торчинського історичного музею імені Григорія Гуртового Олександр Мельник розповів  про історичні факти у цифрах, які дають змогу  зрозуміти увесь масштаб найбільшої трагедії XX століття в Україні.
На заході виступили  депутат Луцької районної ради Марія Пивовар та голова ГО Союз Українок Людмила Піхоцька.
Учасники заходу хвилиною мовчання, молитвою та запаленням свічок вшанували пам’ять мільйонів невинно убієнних наших співвітчизників та виклали із свічок символічний  Хрест пам’яті.
Провела захід завідувач бібліотеки Оксана Мельничук.
Організатори заходу: 
бібліотека-філія для дорослих, 
ГО Союз українок, 
Торчинський народний історичний музей


















середу, 16 листопада 2016 р.

«Душа моя і слово: все те, що в серці не вмирає»

Ні! я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає...
                             Леся Українка


На вшанування пам’яті геніальної доньки українського народу Лесі Українки та з нагоди Дня української писемності та мови бібліотекою спільно з ГО Союз українок селища Торчин  було організовано проведення академії-спогаду «Душа моя і слово: все те, що в серці не вмирає».
Розпочала захід  вчитель молодших класів місцевої школи Тетяна Деленів віршем волинського поета Василя Гея, присвяченого Лесі Українці та запросила до слова доповідачів, які розповіли про  родину та дитячі роки поетеси, її перші поетичні кроки, героїчний  творчий подвиг життя поетеси: «30-річна війна з хворобою», відданість своїй справі, народу, Україні.
Людмила Зінчук  майстерно виконала вірш Лесі Українки «До мого фортепіано»
На заході звучали   пісні на слова Лесі Українки у виконанні юних бандуристів Аліни Марчук та Катерини Ткачук  (керівник Алла Семенюк), заслуженого працівника культури України Ярослава Найди.
Доповнював захід перегляд літератури «Лесине слово в віках не старіє», організований  працівниками бібліотеки  спільно з бібліотекарем бібліотеки-філії с.Веселе Лесею Читаєвою.


















вівторок, 15 листопада 2016 р.

Безкоштовна правова допомога в бібліотеці

Не кожна людина має можливість доступу до мережі Інтернет у власній оселі. Тому віднедавна на базі нашої бібліотеки розпочав свою роботу дистанцій пункт Луцького місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Відтепер мешканці селища мають змогу сконтактувати з працівниками  Центру  через мережу Інтернет за допомогою комп’ютерної програми Skype, звернувшись в пункт вільного доступу до мережі Інтернет, що діє при бібліотеці.
Скористатися послугами Skype-зв’язку можна  з вівторка по п’ятницю з 10:00 до 13:00 год.
Прийом громадян: кожна третя п’ятниця місяця з 15.00 до 17.00 год.

Бібліотека знаходиться за адресою:
вул. Незалежності, 82, смт Торчин
Контактний телефон: 79-13-54

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:
43025, м. Луцьк, вул. Прогресу, 7
Контактний телефон: 77-07-19 або через головних спеціалістів Регіонального центру за номером: 78-79-96,


Метою Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  є надання безоплатної правової допомоги найбільш незахищеним категоріям населення (інвалідам, малозабезпеченим особам, дітям-сиротам, учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО, тощо).
Звернутись до  Центру можна як телефоном, так і написавши лист на електронну пошту або особисто завітавши за вказаними адресами.

вівторок, 8 листопада 2016 р.

Зустріч за горнятком чаю «Зворушливий голос творів Тетяни Яков’юк»

Тетяна Яков'юк читає свої нові поезії
      Похмурого листопадового дня користувачі бібліотеки,членкині ГО Союз українок смт Торчин, мешканці селища прийшли до затишної зали бібліотеки щоб разом  провести час у чудовому спілкуванні, у прекрасному колі нових друзів, почути нові мелодії та відкрити для себе зворушливий голос поезії Тетяни Яков’юк.
Тепла зустріч за горнятком чаю
    За горнятком чаю присутні слухали нові поезії авторки, присвячені сучасним подіям в Україні, зачаровувались інтимною лірикою поетеси, читали твори поетеси, які їм припали до душі.
Спогадами ділиться Галина Качина
   У щирій та невимушеній обстановці спогадами про дитячі роки поетеси  поділилась тітка поетеси Марія Остапюк, про юні роки проведені в школі розповіла вчитель української мови та літератури  Галина Качина,а голова ГО Союз українок Людмила Піхоцька поділилася враженнями про перше знайомство з авторкою та її творчістю.
Враженнями від знайомства з авторкою
 ділиться  Людмила Піхоцька
   Щемливими та трепетними були слова Тетяни Яков’юк про початок творчої діяльності, що розпочалась  із літературного гуртка «Росинка», що діяв при селищній бібліотеці для дітей.

До сьогодні в бібліотеці зберігаються перші рукописні проби пера авторки, вирізки про перші публікації у пресі.
На заході звучав спів заслуженого працівника культури України Ярослава Найди, що  пробудив у присутніх найщиріші почуття.

Співає Ярослав Найда
В затишній залі бібліотеки
Зустріч доповнювали чарівливі мелодії пісень, із диску «Магічна крапка долі», написані на вірші Тетяни Яков’юк.   
Автограф від поетеси