середу, 27 квітня 2016 р.

«Дзвони Чорнобиля стукають в наші серця»



Чорнобильський вітер по-душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде ...
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає

                                      Олена Матушек


1986 рік  – аварія на Чорнобильській АЕС, яка  назавжди залишиться у пам'яті  українського народу  вічним болем.  26 квітня – це день Чорнобильського лиха, болю, суму, пересторог. Це мільйони людей, які постраждали від радіації. Наслідки аварії страшні.
Ось уже 30 років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших співвітчизників.
До цієї дати бібліотекою спільно з бібліотекою Торчинського професійного ліцею  був проведений урок-реквієм «Дзвони Чорнобиля».
Під час заходу  ліцеїсти  дізналися про події, що відбувалися в Чорнобилі в 1986 році після вибуху реактора, про людей, які  брали участь у ліквідації наслідків аварії, переглядаючи відео-фільми про ті трагічні дні, слухали розповіді очевидців. Переглянули презентацію «Герої Чорнобиля: якщо не ми то хто?».  Хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС.

Ведучими заходу були бібліотекарі Любов Федорук та Інна Свередюк.  Вірші про Чорнобильську трагедію читали ліцеїсти Яна Павленко, Тетяна Михальчук, Олексій Стрільчук.
Присутні мали змогу ознайомитися із переглядом літератури «Чорнобиль не має минулого часу».

пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

8 квітня – Міжнародний день ромів


Ромська молодь Торчина
У  Торчині роми є однією з найбільших за чисельністю національних меншин селища. 21 грудня 2010 року в  селищі Торчин  була відкрита  громадська приймальня безкоштовної юридичної консультації для общини ромів, мета якої – допомагати їм вирішувати усі соціальні проблеми та сприяти паспортизації. Це перша районна юридична консультація на Волині для нацменшин, яку організували Волинський обласний фонд ромів «Терне» та ВОГО «Терне рома» у рамках проекту фонду «Відродження» «Паспортизація ромського населення». Подібна юридична приймальня є тільки в Луцьку.
Віктор Покальчук, Христина, Валентина та Яна  Юзепчуки -
в Пункті вільного доступу до мережі Інтернет
48 представників ромської національності є користувачами нашої бібліотеки. Як зовсім юні так і дорослі. Вони  приймають участь у різноманітних заходах, організовуваних бібліотекою та активно користуються новими послугами бібліотеки. А саме мають можливість одержати необхідну інформацію, використовуючи пошукові системи, безкоштовно прийти курси комп’ютерної грамотності і здобути або покращити навички роботи  в мережі Інтернет, поділитись фото, музикою, відео з друзями у соціальних мережах, зателефонувати рідним і друзям по Скайпу в інші міста та за кордон. З допомогою бібліотекарів вчились шукати оголошення про вакансії робочих місць, складати резюме та користуватися електронною поштою.
Роми Сергій Юзепчук та Назар Марцинкевич
у бібліотеці в колі друзів
Сьогодні,в Міжнародний день ромів, завідувач бібліотеки Оксана Мельничук провела для відвідувачів Пункту вільного доступу до мережі Інтернет інформ-хвилинку «Свято ромів України».  Вона розповіла про історію заснування  Міжнародного дня ромів  та привітала присутніх дітей ромської національності  Назара Марцинкевича, Сергія та Артура Юзепчуків із святом.

Довідково

Прапор циган
Міжнароднийдень циган (International Roma (Gypsy) Day) заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, який відбувся 8 квітня 1971 року. В Лондон з’їхалися представники різних етнічних гілок цього народу з 30 країн. Саме тоді відбулося офіційне самовизначення циган як єдиної вільної нетерриториальной нації. Ними вперше були затверджені національні циганські символи: гімн, заснований на відомій пісні «Джелем-джелем», і прапор з символічним колесом кибитки на синьо-зеленому тлі.
Цигани — група народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу — в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк (переважно в Латинській).
Етнонім цигани походить від середньогрецького Atsigan, перші згадки датуються ХІІІ століттям, саме від цього кореня пішла ціла група схожих назв у слов'янських та німецькій мові.
Циганська мова належить до індійської групи індоєвропейських мов. Однак слід зазначити, що дуже значна частина циган, якщо не більшість, не говорять циганською, а послуговуються місцевими мовами або ж їх діалектами.
Вперше в Україні цигани з'явилися у 15-16 ст. — спочатку в Бессарабії та в Криму.
Перша письмова згадка про циган в Україні — 1501 рік (в охоронній грамоті, виданій великим литовським князем Олександром циганському ватажкові Василю).
Традиційними зайняттями циган були ремесла: ковальство, столярство, лоткарство, конярство і мандрівна торгівля; інші джерела їх заробітку — музика, співи і танці, також ворожіння. Нині багато циган працює в сільському господарстві і промисловості, але й далі чимало їх тримається старих традицій.
Сьогодні чисельність циганського населення становить приблизно 8-10 мільйонів чоловік. Зокрема, на території України проживає близько 50 тисяч ромів.
У багатьох країнах одночасно в Міжнародний день ромів  по вулицях несуть сотні палаючих свічок – нагадування про сувору долю народу-блукача. Потім тиждень циганські ансамблі тішать захоплених глядачів запальними танцями і своєрідними циганськими піснями.
Сьогодні,  виходить в обіг перша поштова марка, присвячена ромам.