неділю, 14 грудня 2014 р.

Міжнародний день прав людини

«Знати свої права –  означає вже
наполовину володіти ними»
Девіз клубу правових знань «Феміда»



Міжнародний день прав людини було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.
Головна мета проведення Міжнародний день прав людини — торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного.
До цієї дати  працівники бібліотеки спільно з членами клубу правових знань «Феміда», що діє при бібліотеці  підготували і провели 
День правової культури «Молодь. Право. Обов’язки»,
в рамках якого підготували :
·        виставку-рекомендацію «Правовий простір молоді»;
·        прес-огляд юридичних рубрик періодичних видань «Правові рубрики читай – закони всі знай»;
·        базу-даних каталогу веб-ресурсів «Права та обов’язки неповнолітних»;
10 грудня в читальному залі бібліотеки була проведена хвилина цікавого правознавства «День прав людини – гуманний день календаря», під час якої, присутні дізналися про історію свята, про свої права та обов’язки. Під час заходу діти взяли участь в  правознавчій вікторині.
Серед відвідувачів бібліотеки було розповсюджено буклет «Дитино, знай свої права, поважай права інших!»
13 грудня нових членів клубу правових знань «Феміда» бібліотекарі запросили взяти участь в правовій грі «Піраміда Законів».
А це: Юля Грицан, Сашко Никитюк, Вася Хлистик, Ігор Янченко, Сергій Кревський, Максим Філімонов.
 Під час заходу діти із великим задоволенням приймали участь у конкурсах:
«Юридичний словничок»
«Юридичний семафор»
«Правознавчий логопедичний майданчик»
«Літературна юриспруденція»

Найбільшу зацікавленість у дітей викликали завдання, в яких потрібно було проявити кмітливість у розв’язанні різних правових ситуацій, розв’язанні правознавчого кросворду.




середу, 3 грудня 2014 р.

"Дивіться на нас як на рівних"

      За даними проекту DilovaMova.com, на своїй 47-й сесії у 1992-му році Генеральна Асамблея ООН в спеціальній резолюції № A/RES/47/3 проголосила щорічну подію всесвітнього масштабу - 3-е грудня стало датою Міжнародного дня інвалідів. Цілі цього Дня були виражені окремою резолюцією № A/RES/47/88, прийнятої на тій же сесії. Заходи, до яких в цей День закликає всі країни ця шановна міжнародна організація, повинні бути спрямовані на інтеграцію інвалідів у життя нашого суспільства. Це не складно. Це не варто відкладати. Від цього залежить наша цивілізованість.
          Захищаючи гідності інвалідів ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність - це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.
        З цієї нагоди бібліотека  підготувала перегляд літератури "Дивіться на нас як на рівних", в якому представлені книги про  людей з обмеженими можливостями.
       До уваги відвідувачів бібліотеки багатоілюстрована книга "Микола Бідняк", яка репрезентує творчість унікального художника Миколи Бідняка, який, всупереч жорстокій долі, здолав здавалося б, нездоланне і явив світові твори найвищої мистецької вартості в живописі та графіці.
       Цікавим буде видання присвячене творчості волинянки Валентини Протопоп - художниці, прикутої до ліжка з 13 років, яку через неповторну графіку її сільських пейжажів і натюрмортів називають волинською Катериною Білокур.
     В альбомі подано роботи волинської художниці, статті про неї, коротку біографію.