суботу, 26 липня 2014 р.

"ХРЕЩЕННЯ В НОВЕ ЖИТТЯ"


28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, український народ  відзначає  День Хрещення Київської Руси-України.
Християнство стало культуроутворюючим, смислоутворюючим елементом життя нашого народу. Воно зіграло виняткову роль в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі.
До відзначення цієї знаменної події, окрім інформування про причини та умови прийняття християнства нашими предками бібліотека спільно з Торчинським народним історичним музеєм  подбали  про розширення знань школярів про основи християнського віровчення, ознайомлення їх  з головними святинями краю, зі святими рідної землі: рівноапостольними князями Володимиром та Ольгою, святими мучениками Борисом та Глібом, святими Іллею Муромцем, лікарем-чорноризцем Агапітом  та запропонували  знайомство з  експозицію музею, присвячену цій події, з якою їх ознайомив директор музею Олександр Мельник.
Діти мали можливість переглянути зображення визначних культових споруд, ілюстрації з давньоруських рукописних книг. При проведенні екскурсії  використовувався краєзнавчий матеріал, що дав змогу школярам детальніше познайомитися зі своїм рідним краєм. Адже наш край – один із духовних центрів України.    
В бібліотеці організовано виставку літератури «Їх надихало Святе Слово» (про біблійні мотиви у творах української, світової літератури та мистецтва), з якою присутніх ознайомила завідувач бібліотеки Оксана Мельничук. Вона розповіла про особливості  розвитку освіти й писемності на Русі після прийняття християнства, про створення слов’янської азбуки, про святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, про роль книги, діяльність князя Ярослава Мудрого, про перші руські школи, а також детальніше ознайомила з відомим історичним джерелом тих часів, першим літописом, що дійшов до наших днів «Повістю минулих літ».
Після ознайомлення з виставкою літератури, відвідувачі мали змогу переглянути фільм «Сказання про Хрещення Русі» режисера Валерія Бабича, який демонструвався в пункті вільного доступу до мережі Інтернет, що діє при бібліотеці.

неділю, 20 липня 2014 р.

Волинь визволена

       18 липня з нагоди Дня визволення території  Волинської області та Луцького району від фашистських загарбників бібліотекою проведено  ряд заходів.  Зокрема,  підготовлено тематичний огляд  літератури та періодичних видань «Волинь визволена», проведено  перегляд  відеоматеріалів,  які висвітлюють події тих років, організовано екскурсію відвідувачів пункту вільного доступу до мережі Інтернет в Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового для ознайомлення з тематичною експозицією "Шляхами визволення Волині", з якою їх ознайомив директор музею Олександр Мельник.